Page content

Truien en meer…

Truien en meer…

Met een breimachine kan je veel meer maken dan alleen maar truien. Het is misschien wel het eerste waar je aan denkt, maar ik vind het leuk om ook kleine dingetjes te maken op de machine. Het is geen tijdwinst om kleine dingen te maken, want er is misschien zelfs meer voorbereiding nodig.

Voordat je begint

Iemand die geen breimachine heeft, en het nog nooit gezien heeft, denkt dat de machine het werk van je overneemt. Of in ieder geval dat snelheid de reden is dat je een breimachine gebruikt. Ik heb wel eens gezegd dat het snelste is om truien in de winkel te kopen. Als je er geen werk aan wil hebben, is het misschien niet de juiste hobby.

Voordat je begint, moet je eerst het garen dat je gaat gebruiken opwinden met een molentje. Een waxinelichtje in de hand waar het garen langsgaat zorgt voor een beetje vettigheid. Omdat een breimachine sneller breit dan met de hand, moet het garen makkelijk afrollen. Bij een knot wil het garen nog wel eens in de knoop raken, of door de kamer gaan rollen. Om rollen te voorkomen moet je het garen vanuit het midden van de knot gebruiken, en niet vanaf de buitenkant.

Vervolgens moet er meestal een proeflapje gemaakt worden voor de steekgrootte en de souplesse. Daarna moet de machineberekening gemaakt worden.

Het breien van truien en meer

Voor het breien begint, moet je de steken op de machine opzetten. Het breien zelf is gauw gedaan, maar moet ook nog afgekant worden. Soms heb je met minderingen en meerderingen te maken. Daar moet je goed bij opletten, want je bent gauw een toer te ver doorgebreid.
Een toerenteller is onmisbaar bij een breimachine. Iedere toer die je breit, raakt de breislede de teller aan en verspringt het een nummertje. Bij truien werkt dat goed omdat er veel naalden tegelijk in gebruik zijn, en bij kleine projecten moet je opletten of de slede de teller passeert. Als de toerenteller niet geraakt is en je merkt het niet, klopt je patroontje niet meer. Kijk dus iedere toer of het verspringt, en draai anders handmatig iedere toer een nummertje verder.

Het meeste werk is dan het in elkaar zetten van het werkstuk, iets wat echt met de hand moet gebeuren. De draadjes wegwerken vind ik het vervelendst: je bent eigenlijk klaar, en dan moet dat nog.

Sloffen maken

Toen ik handgebreide sloffen zag, wilde ik dat ook kunnen, maar dan natuurlijk op de breimachine. Ik kreeg een aantal sloffen mee van een oude dame, en die mocht ik uit elkaar halen om te kijken hoe ik er een breivariant van kon maken. Om een patroon te maken, heb ik de maat in centimeters nodig, en niet een patroon waarin staat hoeveel steken een handbreister op moet zetten.
Bovendien kan je met breinaalden midden in een toer meerderen, en bij een breimachine bij voorkeur aan de zijkanten.
Er zijn wel truukjes voor, maar dat is heel omslachtig. Je kan het breiwerk op contrastgaren (een andere kleur garen, die je later verwijdert) zetten, van de machine halen en vervolgens terughangen over meer naalden verdeeld en de tussenlusjes op de lege naalden hangen. Dit is iets wat ik liever niet te vaak doe, dus zoek ik hoe ik dat kan ontwijken.
Het is een hele leuke uitdaging om er zelf een patroontje van te maken. Dit kan je ook als een soort hobby zien, iets wat niet gebruikelijk is toch voor elkaar te krijgen.

Laatst had ik een heel simpel patroontje voor slofjes. Het moeilijkste was om ze in elkaar te zetten. De dame van wie ik bloksloffenhet voorbeeld kreeg noemde het ‘Turkse slofjes’. Ik weet niet of dat de algemene naam ervoor is. De slofjes bestaan uit acht vierkantjes van 9x9cm. Na veel gepuzzel kwam ik er achter hoe ik daar een slof van kon vouwen. Het aan elkaar naaien was de eerste keer best lastig… totdat ik er achter kwam dat je twee stroken kan breien: een strook van drie blokken, en een strook van vijf blokken. Het garen bepaalt uiteindelijk hoe je slof er uit gaat zien.

Mijn speurtocht gaat verder naar sloffen: ik heb inmiddels drie variaties gemaakt, en heb nog twee modellen liggen die ik moet uitpuzzelen.

Nog meer…

In volgende blogs zal ik laten zien welke knuffels je kan maken, maar ook de truien zal ik niet vergeten.

Comment Section

0 reacties op “Truien en meer…

Plaats een reactie


*