Page content

Sokken breien

Sokken breien

Sokken breien op een breimachine is een leuke bezigheid. Als ik iemand op de hand sokken zag breien leek me dat erg ingewikkeld,met vier naalden zonder kop, en erg tijdrovend. Op een breimachine met een voorzetapparaat is het niet moeilijk, en bovendien kan je allerlei basistechnieken oefenen.

Waar moet je op letten?

Voordat je begint met breien, moet je eerst een proeflapje maken. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je sokken niet passen. Het is belangrijk dat je het juiste garen voor sokken gebruikt. Er bestaat echte sokkenwol, van saai grijs tot felgekleurd. In sommige garens is het kleurverloop zo gemaakt, dat het na het breien een streep-effect geeft.
Als je gewoon garen gebruikt, loop je het risico dat het gaat pluizen. Op de foto kan je zien dat ik een paar grijze sokken met gestreepte teen en hiel heb gemaakt. Het streepgaren is sokkenwol, het grijze niet. En dat merk je echt, want het grijze gedeelte is vol pluisjes.
Zelfgebreide sokken zitten trouwens erg lekker, want er zit geen elastiek in de rand.

Welke technieken gebruik je voor sokken?

Om sokken te breien begin je bij het beengedeelte. Je kan kiezen voor 1 om 1 boord, of 3 om 3 (dat rekt iets minder mee). Je gebruikt hiervoor het hoofdbed en het voorzetapparaat.
Als je de hoogte hebt bereikt die je wil, zet je alle steken op het hoofdbed. Je breit een paar toeren tricot, maakt de hiel, en breit een toer tricot.
De hiel maak je met verkorte toeren. Je zet de hendels van je slede op gedeeltelijk breien, waardoor de naalden alleen in de ‘b-stand’ breien. Iedere toer zet je de eerste steek in de ‘d-stand’ tot er nog 4 steken over zijn. Dan ga je iedere toer een steek bijzetten, van d naar b, en sla je de draad om de naald in d-stand zodat er geen gaatjes ontstaan. Brei een toer tricot.
Zet dan de helft van het aantal steken op contrastgaren. Dat deel maak je los van het hoofdbed, en zet je over op het voorzetapparaat precies tegenover de steken op het hoofdbed.
Meet de lengte tussen het begin van je wreef tot het eind van je kleine teen. Je breit het berekende aantal toeren rond (dat doe je door de linkerknop van de slede op ‘niet breien’ te zetten op het hoofdbed, en de rechterknop op ‘niet breien’ bij het voorzetapparaat). Vergis je niet, als je rondbreit moet je het dubbele aantal toeren rekenen. Dit komt omdat de heengaande toer en de teruggaande toer door de toerenteller geteld wordt als twee, terwijl het één ronde toer is.
De teen wordt geminderd door op het hoofdbed en het voorzetapparaat gelijktijdig links en rechts te minderen tot er 10 steken overblijven.
Breek de draad af, en brei nog 10 toeren op contrastgaren. Haal de sok van de machine en maas de teen dicht. Naai de binnennaad dicht.
De technieken:
-Boordsteek
-Steken overzetten
-Verkorte toeren
-Rondbreien
-Minderen
-In elkaar zetten

Comment Section

0 reacties op “Sokken breien

Plaats een reactie


*