Page content

Meerderen en minderen

Meerderen en minderen

Meerderen en minderen zijn belangrijke begrippen als je een kledingstuk wil breien. Met een breimachine kan je razendsnel een rechte lap breien, maar daar heb je niet zo veel aan. Als je een beetje model in je breiwerk wil krijgen, zal je af en toe moeten minderen of meerderen.

Een knuffeltje als oefenlapje

Je kan beter eerst met een oefenlapje proberen welke manier je gaat gebruiken om te meerderen of minderen. Om de techniek een beetje onder de knie te krijgen, hoef je niet meteen een trui te maken. Je kan je een leuke knuffel maken van kleine lapjes waarin de technieken opzetten, meerderen, minderen en breien met verkorte toeren worden gebruikt.
Ik heb zelf een breimachine variant gemaakt van het katje, dat eigenlijk voor handbreien bedoeld was. Zoals wel vaker het geval is, duurt het in elkaar zetten langer dan het breien.
De maat is niet belangrijk, bij dikker garen wordt de knuffel groter en bij dun garen kleiner. De grotere katjes die op de foto staan heb ik met twee draden op de tussenbreier gebreid. Het kleine katje heb ik op de fijnbreier gebreid met een ponskaart in de stand ‘inbreien’.

Het lijfje is een recht lapje van 24 steken en 52 toeren
Het staartje wordt met verkorte toeren gebreid: 3x (een toer over 16 steken, verkorte toer over 10 steken heen en terug,een toer over 16 steken). Het lapje is een soort driehoek.
De kop is eerst 14 toeren over 14 steken breien, vervolgens 1 steek minderen per toer tot 10 steken over zijn (de toerenteller staat op 18). Dan ga je iedere toer 1 steek meerderen tot je weer 14 steken hebt (de toerenteller staat op 22) en brei nog 14 toeren over de 14 steken (de toerenteller staat op 36). Het lapje lijkt een beetje op een zandloper.

De opzet

Omdat je maar weinig steken van het naaldenbed gebruikt, is de opzet met eetjes heel geschikt: je wikkelt de draad om de naalden alsof je de schrijfletter e maakt. Hang klauwgewichtjes in de opzettoer, anders worden de steken er misschien afgegooid.

Meerderen

Om een of meerdere steken te meerderen, kan je ook eetjes om de naalden wikkelen. Een andere manier om 1 steek te meerderen, is met de drieoogpen drie steken opzij verplaatsen en een lusje van de naastliggende steek op de lege naald hangen. Een lelijke manier van 1 steek meerderen is gewoon een lege naald naast de breinaalden naar voren schuiven. Het resultaat is een grove steek van een lus, niet mooi maar wel snel.

Minderen

Een steek minderen doe je door de laatste steek samen te hangen op de een-na-laatste naald. Je kan ook de drieoogpen gebruiken, dan zit de dubbele steek drie steken van de rand af en is de zijkant mooi recht. Voor meer steken minderen gebruik je de draad om de steken af te haken: buitenste steek bij z’n buurman hangen, afhaken met de draad en vervolgens deze weer bij de buurman hangen. Zo kant je ook de lapjes af.

Verkorte toeren

Als de ene kant van het breiwerk hoger moet zijn dan de andere kant, werk je met verkorte toeren. Hiervoor moet een andere stand ingesteld worden op de breislede. Bepaalde naalden laat je in de brei-stand staan, de andere naalden schuif je naar voren. De eerste naald die niet meer gebreid wordt, krijgt de draad om zich heen (in plaats van de draad eroverheen, even onderlangs halen) voordat de slede terug gaat breien. Anders komt er een gat op deze plaats.

In elkaar zetten

Als de lapjes gebreid zijn, komt het priegelwerk: het aan elkaar naaien.
De rechte lap wordt het lijf. Op de korte kant markeer je de helft, dan vouw je de hoek schuin: het gemarkeerde punt vouw je naar de lange kant en de naad naai je dicht. Dat doe je met alle vier de hoeken en zo ontstaan vier pootjes. Vul de pootjes en de buik, en naai de buik dicht.
De driehoekige lap vouw je in de lengte dubbel: dit is de staart. Deze naai je dicht, en hoef je niet te vullen.
De zandlopervorm vouw je dubbel, zodat het lijkt op een mislukt vierkantje: de gevouwen kant is iets smaller dan de bovenkant. Naai de zijkanten dicht, en een klein stukje van de bovenkant. Stik de hoeken door, alsof het driehoekjes zijn (dit zijn de oren). Vul het kopje en naai de bovenkant dicht. Borduur een gezichtje, of plak er oogjes van vilt op.

 

Comment Section

0 reacties op “Meerderen en minderen

Plaats een reactie


*