Page content

Lastig garen

Lastig garen

Met een breimachine kan je veel, maar niet alles gaat hetzelfde als met handbreien. Omdat je met veel naalden naast elkaar werkt, is niet ieder garen geschikt voor de breimachine. Er zijn drie soorten breimachines: fijnbreiers, tussenbreiers en grofbreiers. Ik heb een dubbelbeds fijnbreier en een hele simpele tussenbreier. Omdat ik soms eigenwijs ben, en denk dat bepaald garen best op de fijnbreier kan, kom ik wel eens in de problemen.

Waarom lukt het niet met dit garen?

Op de foto zie je een babytruitje van onregelmatig katoen. Dit is niet geschikt voor de breimachine, maar…dat geloofde ik niet. Ik bekeek het garen, en vond dat er best veel dunne stukjes tussen zaten. Tijdens het breien op de fijnbreier merkte ik al gauw dat het breien erg moeizaam ging. De bobbeltjes in het garen waren te dik voor de dunne haakjes aan de naalden. Met als gevolg dat sommige steken niet gebreid werden, en op de grootste steekgrootte het resultaat heel plankerig aanvoelde. Omdat ik toch het truitje van dit garen wilde breien, besloot ik de lastige weg te bewandelen: de combinatie van de tussenbreier en de fijnbreier.

De tussenbreier

Omdat de naalden van de tussenbreier verder uit elkaar staan, en de naalden wat grotere haakjes hebben, kan je hier dikker en onregelmatig garen op gebruiken. De grootste steekgrootte van de fijnbreier is bijna de kleinste steekgrootte van de tussenbreier. Ik heb een hele simpele tussenbreier, waar je geen ponskaarten voor kan gebruiken. Hij lijkt een beetje op de eerste breimachines waarop je alleen tricot kon breien. Mijn beweegreden om voor deze te kiezen was, behalve de lagere prijs, dat bij dikker garen meestal genoeg effect in de draad zit. Je hoeft niet ook nog te gaan inbreien, want dan wordt het werk wel erg dik.
Bij het babytruitje heb ik de opzet met contrastgaren gedaan, omdat ik later het boordje op de fijnbreier zou gaan doen. Het breien van de kleine pandjes ging supersnel….. Maar toen de boordjes…

Toch gelukt, maar veel meer werk

Het aantal steken dat ik voor de opzet op de tussenbreier gebruikte was minder dan het aantal steken dat ik op de fijnbreier nodig had voor de zelfde breedte. Ik heb een boordje gebreid van een recht een averecht. Dit ging weliswaar stroef, maar omdat de draad van voorzetapparaat naar hoofdbed wisselde, was er net iets meer speling tussen de naalden waardoor het lukte. Ik moest wel iedere toer controleren of alle steken gebreid waren, en eventueel met de hand herstellen.
Tenslotte het pandje met de boord samen gehangen, en geprobeerd een toer te breien om ze samen te voegen. Ik sloeg af en toe een naald over, omdat het aantal steken niet gelijk was. Helaas, dat samenbreien was teveel gevraagd van mijn machine. Daarom heb ik de draad uit de slede gehaald, en steek voor steek met de hand afgebreid. De naald naar voren schuiven ging zwaar, omdat er twee werkstukken met te dik garen aan hingen. Vervolgens legde ik de draad in het oog van de naald, en schoof de naald weer naar achteren. Op deze manier heb ik de boordjes en de pandjes samengebreid. Je begrijpt dat ik heel veel draadjes moest afhechten.

Conclusie

Het is dus niet handig om een garen te gebruiken, dat niet geschikt is voor je machine. Het breien van een babytruitje met dun garen is weinig werk, als het rekenwerk al is gedaan. Je zet een boordje op, en breit vervolgens tricot (eventueel met een leuk patroontje). Het gaat om weinig toeren en steken, dus het in elkaar zetten kost misschien nog het meeste tijd. Je hebt voor weinig geld een leuk, persoonlijk kraamkadootje. Maar gebruik nooit het verkeerde garen!

Comment Section

0 reacties op “Lastig garen

Plaats een reactie


*