Page content

Bekende vraag voor breimachine-breisters

Bekende vraag voor breimachine-breisters

Als je een breimachine hebt, weet ik zeker dat de volgende vraag al aan je gesteld is. Als je geen breimachine hebt, vraag je je vast het volgende af:

Hoe lang doe je over een trui?

Als ik trots vertel dat ik mijn trui op de breimachine heb gemaakt, kan ik twee reacties verwachten: De ergste reactie vind ik een teleurgesteld “ooh”, alsof er dan geen kunst aan is. Soms doe ik een poging om uit te leggen dat ik best veel handelingen moet verrichten, alleen anders dan met handbreien.
De tweede reactie is meer geïnteresseerd:” Hoe lang doe je over een trui breien?” Ik vraag me af of iemand het goeie antwoord weet.
Ik heb geen idee wat ‘een’ trui is.
Een rechte trui zonder motiefjes, van garen dat je al kent (zodat je geen proeflapje hoeft te maken), lijkt mij de snelle trui. Maar dan geldt ook: hoe lang kan je achter elkaar breien? Wordt je regelmatig van je werk gehaald, zodat je steeds weer even moet kijken waar je gebleven was?
Een half uur voor een rechte mouw, als al het rekenwerk en klaarzetten gedaan is, klinkt dat redelijk? Niemand kan zonder voorbereiding opeens een mouw breien.
Ik heb een ajour-trui waarbij ik niet de ajour-slede gebruikt heb, maar handmatig steken heb overgezet met behulp van een telpatroon. Dat schoot echt niet op! En als je ergens een steekje verkeerd overhangt, klopt het patroon niet meer en moet je een paar toeren uithalen. Ik waag me niet aan een tijd noemen, maar ik denk dat er weer een teleurgestelde “ooh” zou klinken.
Als iemand vindt dat je toch wel erg veel werk hebt aan een zelfgebreide trui, begin ik over de gekochte trui. Dat is de snelste trui, vooral als je de winkels dicht in de buurt hebt.

Hoe belangrijk is het tempo waarin je breit? Met de breimachine brei je sneller dan met de hand, maar hoeveel sneller? Dat hangt er van af hoe snel de handbreister werkt. Ook zij heeft te maken met afgeleid worden, proeflapjes maken, moeilijk patroon enzovoort.
Ik ben benieuwd of jullie wel precies weten hoe lang je over een trui doet, dan graag een reactie onder deze blog.

Vertaal de vraag naar een andere hobby

Om de onmogelijkheid van de vraag duidelijk te maken, kan je een voorbeeld van een andere hobby gebruiken.
Iemand die zelf kaarten maakt, zal begrijpen dat je niet kan vragen hoe lang je over ‘een’ kaart doet. Je moet immers weten over wat voor soort kaart het gaat.
Een stuk karton met stickertjes beplakt is een snellere manier van een kaart maken, dan bijvoorbeeld een geborduurde kaart met een 3d-plaatje in het midden. En ook met het zelf maken van een kaart heb je te maken met materiaal dat je bij elkaar moet zoeken, en het combineren van kleuren.

Praten over je breimachine

Het is natuurlijk leuk als iemand vragen heeft over je zelfgebreide trui, of over je breimachine. Als je eenmaal kan praten over de leuke dingen van een breimachine, ontdek je zelf ook steeds meer voordelen. Er staat niet voor niks bovenaan de website: ‘Met de breimachine is breien sneller EN leuker’. Snelheid alleen is niet genoeg.
Wil je ook meepraten op Facebook over je breimachine, of wat je gemaakt hebt? Ik ben een besloten groep begonnen met de makkelijke naam: Breimachine. Er was nog niets op dat gebied, en dat is best jammer.
Er zijn wel handwerkclubjes, maar om nou allemaal je breimachine mee te nemen wordt wat lastiger. Dus is er weinig gelegenheid om met elkaar ideeën uit te wisselen. Ik hoop dat jullie net zo enthousiast zijn als ik.

Comment Section

0 reacties op “Bekende vraag voor breimachine-breisters

Plaats een reactie


*